Asuntokaupan kuntotarkastus – Ostaja vai myyjä?

Hyvin tehty asuntokaupan kuntotarkastus palvelee sekä ostajaa että myyjää.


Miksi asunnon ostajan kannattaa teettää kuntotarkastus?

Hyvässä asuntokaupassa ostaja selvittää kaikki selvitettävissä olevat seikat kiinteistöstä. Paras apu siinä on asiantunteva kuntotarkastaja. 

Kuntotarkastus on puolueeton raportti siitä, millaista kiinteistöä olet ostamassa. Se kertoo, millaisia korjaustoimenpiteitä ja -kuluja on kauppaa tehdessä mahdollisesti syytä ottaa huomioon. 

Jos kuntotarkastuksessa ilmenee puutteita tai löytyy esimerkiksi riskirakenteita, kuntotarkastaja arvioi korjaustavat ja niiden kustannukset ja neuvoo sinulle, miten jatkaa asian kanssa eteenpäin.

Miksi asunnon myyjän kannattaa teettää kuntotarkastus?

Onnistuneessa asuntokaupassa myyjä kertoo kiinteistöstä kaikki tiedot mitään salaamatta. 

Kuntotarkastaja arvioi puolueettomasti mahdolliset korjaustarpeet ja niiden kustannukset. Tämä on myös myyjän etu: ajantasainen ja kattava selvitys kiinteistön kunnosta auttaa tekemään sujuvan kaupan, josta ei riidellä jälkikäteen. 

Ammattitaitoinen kuntotarkastaja kertoo tarkasti ja rehellisesti havainnoistaan – ja jos kiinteistöstä löytyy ongelmia, hän auttaa ratkaisemaan ne.

Ostaja, myyjä ja välittäjä yhdessä paikalle kuntotarkastukseen

Aina kun mahdollista, kuntotarkastukseen kannattaa osallistua sekä myyjä, ostaja että kiinteistönvälittäjä. 

Usein asuntokaupan kuntotarkastus onkin myyjän ja ostajan yhdessä tilaama. Tällöin myös sen kulut voidaan jakaa.

Kuntotarkastuksen yhteydessä keskustellaan havainnoista kuntotarkastuskierroksella, ja samalla myyjältä välittyy tärkeää tietoa rakennuksesta ja sen ominaispiirteistä mahdollisille tuleville asukkaille. 

Mikäli ostajalla on turvakseen oma asiantuntija, on myös hänen hyvä olla mukana. 

Asuntokauppa voi syntyä korjaustarpeista huolimatta

Jos kuntotarkastuksessa havaitaan ostopäätökseen vaikuttavia asioita, on hyvä yhdessä miettiä, kuinka asiat olisivat parhaiten korjattavissa ja ratkaistavissa. 

Usein tehdään niin, että myyjä hoitaa asiat kuntoon yhdessä sovitulla tavalla. Joskus taas ostaja hyväksyy kauppahinnan alennuksen ja korjaa asiat itse. 

Ongelmien ratkaisu- ja toimenpide-ehdotukset ovat tärkeä osa kuntotarkastusta. Aina ongelmia ei pystytä kuntotarkastuksen yhteydessä ratkaisemaan, mutta kuntotarkastaja voi ohjata esimerkiksi tarkempiin kuntotutkimuksiin ja niiden kautta ratkaisuihin.

Share This